Андріївські вечорниці

Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань, які сьогодні знову набувають популярності. Звичаї, що дісталися нам у спадщину від дідів-прадідів, не втратили свого значення і в наші дні. Вони є найдорожчою скарбницею духовної культури українського народу.
З давніх-давен наші предки святкували так зване "свято долі", яке в наш час називають Андріївськими вечорницями і святкують в ніч з 12 на 13 грудня -у переддень Святого Андрія.
Так і наше свято, підготовлене учнями 10 класу Твіржанського НВК, проходило в дусі стародавніх традицій у справжній українській світлиці, у яку дівчат, що хотіли дізнатися все про свою долю, ласкаво запросили дядько Юрій (Серняк Олег) та тітка Ярина (Старенька Ірина). В атмосфері веселощів, жартів та забави дівчата ворожили на воді, на дровах, переставляли чоботи, щоб дізнатись, котра ж першою заміж піде, ліпили вареники та пригощали хлопців. Не минула української світлиці та гостинних господарів і українська коляда, яка мелодійно линула з вуст хлопців та дівчат. Глядачі мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора у день Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Зустріч з правоохоронними органами

Свято Першого дзвоника